Over werkgroep ‘Staat van Beleg’


Waarom deze website?

“Vrede zij met degene die mijn aandacht deelt
voor de roes van het licht, het licht van de vlinder, in
de nacht van deze tunnel!”
Mahmoud Darwish

De laatste Israëlische aanval op de Gazastrook in mei 2021 kostte 254 Palestijnen het leven, waaronder ten minste 67 kinderen. Wederom zaten 2 miljoen Palestijnse burgers als ratten in de val en zagen hoe hun infrastructuur verwoest werd. Ziekenhuizen, klinieken, overheidsgebouwen, water- en elektriciteitsinstallaties, fabrieken, en complete woontorens, niets werd ontzien en 120.000 burgers raakten ontheemd.

Alleen wanneer er extreem geweld aan te pas komt lijken onze media geïnteresseerd te zijn in de situatie. Maar al vanaf 1947 zijn Palestijnen het slachtoffer van verdrijving, onteigening en onderdrukking die zelfs in wetten zijn vastgelegd. De dagelijkse mensenrechtenschendingen waarmee de Palestijnen al generaties lang te maken hebben zijn niet begonnen na 1967, toen Israël grote delen van Palestina in bezit nam.

Op de Westelijke Jordaanoever, waar geen gewapend verzet is zoals in de Gazastrook, worden zo’n 2,5 miljoen mensen dagelijks onderdrukt en vernederd en doet Israël er alles aan om een menswaardig bestaan voor de Palestijnen onmogelijk te maken.

Meer kennis van de feiten zal hopelijk kunnen leiden tot een betere inschatting door het grote publiek van het lot van dit door het Westen in de steek gelaten volk. Te weinig mensen zijn op de hoogte van het feit dat er nog steeds miljoenen Palestijnen in vluchtelingenkampen moeten leven, meer dan 70 jaar na de catastrofe van 1948 die zij de Nakba noemen. Met name het effect op kinderen van armoede, ondervoeding, vernedering, werkloosheid en extreem geweld is rampzalig, zoals psychologen en psychiaters ter plekke dagelijks ervaren.

Met maandelijkse overzichten van mensenrechtenschendingen in Palestina hoopt deze pagina een bijdrage te leveren aan meer evenwichtige berichtgeving in de Nederlandse reguliere media. Ook hoopt de pagina meer politieke ogen te openen.

Nagenoeg alle schendingen die via diverse buitenlandse media naar buiten zijn gebracht worden in deze overzichten genoemd. Hierbij dient te worden opgemerkt dat vele schendingen niet worden genoemd omdat ze al zo zijn ingeburgerd dat ze niet meer als zodanig worden opgemerkt. Denk hierbij aan de dagelijks wachtende rijen mensen voor checkpoints waardoor vele Palestijnse levens ontwricht worden.

Deze website dient als archief voor mensenrechtenschendingen in Palestina en word tevens onder de aandacht gebracht bij de Nederlandse reguliere media, politieke orgnaisaties en politici.

5 responses to “Over werkgroep ‘Staat van Beleg’”

 1. Geachte heer, mevrouw,
  Gisteren heb ik een petitie gestart om onze regering en de EU te vragen om maatregelen te nemen tegen het steeds grover wordende Israëlische geweld tegen de Palestijnen. Het komt neer om het dringende verzoek Israël te boycotten totdat het zich teruggetrokken heeft achter de grenzen van vóór 1967, tegelijkertijd de blokkade van de Gazastrook op te heffen, waarna de stichting van de Palestijnse staat mogelijk wordt.
  Zou u mijn petitie willen ondertekenen en willen delen? U kunt hem vinden op http://www.petities24.com/dwing_israel_om_de_palestijnse_staat_mogelijk_te_maken
  Alvast bedankt,
  Hartelijke groet,
  Arjan Smit, Landgraaf

 2. TER INFORMATIE

  Naar aanleiding van een smerig artikel in Metronieuws over Simon en jou (George)…

  ——– Doorgestuurd bericht ——–
  Onderwerp: Ebru Umar, Metro “in het nieuws” pagina 4, column
  Datum: Tue, 3 Jan 2017 13:09:45 +0100
  Van: Rik Min
  Aan: Metro Traffic , nieuwsredactie@metronieuws.nl, redactie@metronieuws.nl, Redactie Metro , underground@metronieuws.nl

  INGEZONDEN

  De man die elke week op de Dam de Palestijnse demonstratie komt
  verstieren is zwaar getraumatiseerd. Daarom kun je hem niet als maatstaf
  nemen voor wat hem overkomt. Zeker niet voor wat Ebru Umar beweert wat
  hem overkomt: “dat hij uitgescholden wordt” [Metro, 3 jan 2016]. Het is
  juist omgekeerd. Hij scheldt elke week de twee of drie demonstranten uit
  die daar aan het publiek aandacht vragen voor de ellende van de
  Palestijnen in Gaza. Ik weet dat want ik sta daar ook wel eens. Ebru
  Umar kan beter ook eens langskomen, dan kan ze het zien dat daar heel
  netjes wordt gedemonstreerd en geld wordt opgehaald voor een probleem
  dat al 70 jaar duurt: het Palestijnse vluchtelingen-probleem. Het
  volkomen absurde probleem dat is ontstaan in een land dat systematisch
  alle VN resoluties naast zich neerlegt.

  Rik Min
  Schopmanlanden 22
  7542 CN Enschede

 3. Prima initiatief. Vandaag (10-12-2017) pas door mij ontdekt.
  Als initiatiefnemer en projectleider van de internationale projectweek Wereldkinderen (HU-A; Pedagogiek, januari 2018) is deze informatie relevant en bruikbaar. Tijdens Wereldkinderen staan vier thema’s centraal: Palestina; mensenrechten; kunst en creativiteit; vluchtelingen. Bij alles ligt de nadruk op kinderen.

  Doelstelling van deze website is mij duidelijk, maar wat ontbreekt is informatie over de mensen achter de werkgroep Staat van Beleg.. Ik wil graag weten wie bronnen zijn voordat ik iets lees en kan beoordelen. Ik hoor het graag.

 4. L.s.

  Mag ik uw email adres inzake brief Ahed Tamimi en de overige Palestijnse kinderen in Israelische gevangenissen?

  Ik hoor graag van u.

  Met vriendelijke groet,

  Jaap van der Vinne
  Maarssen
  .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *